StoryBoard - Film Şeridi

İş yerinde, okulda veya evde olsun, hepimiz bir şeyler planlamamız gerekir. İstediğiniz sonucun öykünmesi, çok basitleştirilmiş bir şekilde bile olsa, olası sorunlara hazırlıklı olmanıza, planınızın sağlam olduğundan emin olmanıza ve / veya başkalarıyla fikir alışverişinde bulunmanıza yardımcı olur. Bu neden ile herhangi bir animasyona başlamadan önce ilk yapılacak olan bir öykü pakedi oluşturmaktır, yani en baştan başlayıp sonuca varana kadar bir hikaye oluşturmaktır. Peki temeli hareket eden nesneler olan bir animasyonun öyküsü nasıl olmalı ? Tabiiki resimler ile olmalı. Yani bir dizi resimler çizilmeli. Ancak bu resimler sadece temel hikayeyi oluşturduğundan bu resimlerde çok detay gerekmiyor. Örneğin bir insanı çubuk insan olarak gösterebilirsiniz. Sahnede bir güneş istiyorsanız, bir yuvarlak ve ondan çıkan dalgalı çizgiler güneşi temsil edebilir. Yani basit basit çizimler. İşte animasyon dünyasında bu tür çizimlere StoryBoard (Hikaye tahtası) deniyor. Bir Öykü Paketi, bir filmin mavi baskısıdır. Storyboard, hikayeyi görsel olarak planlamak için kullanılan bir resim koleksiyonudur. Bu görüntüler, sahneleri ve sekansların kompozisyonunu, kamera hareketlerini ve çekim akışını gösteren sırayla gösterilir. Bir film şeridi oluşturmadan önce, fikirlerinizin küçük resimlerini oluşturmak film çekimi veya animasyon yapımında başarıyı getiren en önemli faktördür. Küçük resimler, bir sahnedeki en hayati bilgilerin çok küçük çizimleridir. Küçük resimler gevşek ve hızlı bir şekilde çizilmelidir. Bu gün yapılan her filmin ve animasyonun bir Storyboard'u vardır. Storyboard gerek film çekimlerinde ve gerek ise Reklam Ajanslarında işe ilk başlanıldığı yerdir. Aşağıda bir StoryBoard örneği görmektesiniz.

Storyboard kısmını animasyon çizimlerine başlamadan önce yaparak kendinize mutlaka bir öykü hazırlamalısınız. Ancak animasyon öğrenmeye henüz yeni başlıyorsanız bu adımı sonraya bırakıp önce animasyonların modelleme, dokulandırma, ışıklandırma ve çıktı alma (Rendering) işlerini öğrenmelisiniz.

StoryBoard nasıl yapılmalıyı bu link çok güzel anlatıyor.

StoryBoard herhangi bir grafik editörü ile hazırlanabilir. Ancak tamamen bu amaca yönelik programlar da var. Örneğin TVPaintAnimation ve StoryBoard Pro StoryBoard yapım programlarına iki örnek. Ancak Blender kullanıyorsanız, bunu direk olarak Blender ile de yapabilirsiniz.

TVPaint Animation programını buradan indirin ve winrar ile kendi klasörüne açın. ChingLiu.Install. Notes dosyasını bir text editörü ile (notepad veya wordpad) ile açıp okuyun. Orada programı nasıl kuracağınız en ince detayına kadar anlatılıyor. Dikkatli bir şekilde orada verilen sırayı takip ederek programı bilgisayarınıza kurabilirsiniz. TV Paint Animation programı aynı zamanda bir animasyon programı olduğunu da burada söylemeliyim. Örneğin TVPaint Animation programı ile yapılan bir animasyon örneği. . TVPaint Animation tanıtımı ve bunun ile StoryBoard yapımını bu konuda çok uzman birisi olan AAron Blaise burada bir dizi video ile size öğretiyor. Aslında 2 boyutlu Animasyon yapımını tamamen öğrenmek istiyorsanız Walt Disney studiolarında 20 senesini geçirmiş bu animatör ve StroyBoard sanatçısının diğer eğitim videolarını da Google ile arayıp bulmanızı ve izlemenizi tavsiye ederim. Dikkat edin, AAron Blaise StoryBoard ve Animasyon yapımının nerede ise tamamını TV Paint Animation programı ile yapıyor. Ancak TVPaint Animation programının son versiyonu olan 11'inci versiyonu dongolsuz çalışmıyor. Bu neden ile ben burada TV Paint Animation'un versiyon 10'unu verebildim.

Alternatif olarak StoryBoard Pro 7 programını buradan indirip deneyebilirsiniz. Bunu bilgisayarınıza indirirseniz winrar ile kendi klasörüne açın. Orada programı nasıl kuracağınız anlatılıyor. Bu program sizi StoryBoard ile başlayıp, 2 boyutlu animasyon yapımına kadar götürebiliyor. Bu da film yapımcıları ve animatörler tarafından çok kullanılan bir program.

Bu programlardan birini bilgisayarınıza kurduğunuzda artık sizden istenen bir animasyonu gerek animasyona başlamadan önce müşterinize gösterip onay alabilir ve gerekse kendi hikayenizi bir animasyona çevirmeden önce kendinize ana hatları ile bir öykü (storyBoard) oluşturabilirsiniz. Bu etap tamamlandığında artık 2 boyutlu animasyonları yapmaya başlar, en baştan en sona kadar nasıl ilerleyeceğiniz konusunda çok iyi bir kılavuz oluşturmuş olursunuz.

Yeri gelmiş iken söyliyeyim, bu işi amatörce yapacak dahi olsanız şayet bir grafik tablet edinirseniz çizimleri daha hızlı ve detaylı yapabilirsiniz. Bu iş için genelde Watcom tabletler tercih ediliyor. Ama Grafik tabletsiz de bu işler yapılabiliyor. İlk başlarda bir Grafik Tablete yatırım yapmak istemeyebilirsiniz. Sorun yok. Önce Grafik Tabletsiz başlayın. Tamam artık hızlanmak istiyorum dediğinizde bu parayı harcayıp bir Grafik Tablet alma kararı size kalıyor.