Modelleme - Export/Import (Dışa Aktarma/İçeri Alma)

Bu her şeyin başladığı ve en önemli bölüm. Çünkü oluşturacağınız görüntü/görüntüler veya animasyonlar için önce Modellemeyi öğrenmeniz gerekir. Tabi bunu öğrenirken Dokulandırma, ışık ayarları, kamera ayarları gibi diğer elzem kısımlarıda öğrenmiş oluyorsunuz.

Her Animasyon programında MODELLEME bölümü var. Bu Modelleme kısmında aslında sahnede göstermek istediğiniz nesneleri oluşturmak için çizim yapıyorsunuz. Bunun için size sunulan Modelleme için gereken bu çizim alanında Vektör Grafiği kullandırılıyor. Bunu üst menüde Grafik Editörlerinde ayrıntılı olarak anlattım.

Mademki Animasyon programları vektör grafiği kullanıyor, şimdi Vektör Grafiği kavramını biraz açalım.

Şimdi etrafınıza bir bakın. Etrafınızda gözünüzün gördüğü kadar çok nesne var. Nesne gördüğünüz her şeydir. Bu nesneler yüzeylerden oluşur. Bu yüzeyler ya düzdür, ya da girintili çıkıntılıdır. Yani bir nesne 1 veya daha fazla yüzeylerin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. O zaman şu soruyu cevaplandırmamız lazım : Bu yüzeyleri bilgisayarda nasıl oluşturuyoruz ?

Modellemede en temel olan unsur Vector - Nokta. Yani bir nesne oluşturmak için işe noktalar kullanılarak başlanıyor. İki nokta birleştirdiğinde arasında Edge - Çizgi oluşuyor. Bu çizgiler birleştiğinde ise Face - Yüzey oluşturuyorsunuz. Başka bir deyiş ile önce en az 3 nokta oluşturuyorsunuz, bu noktaları birleştiriyorsunuz. Bu birleşme neticesince noktalar arasında çizgiler oluşuyor. Artık bu çizgiler arasına bir yüzey oluşturabiliyorsunuz. Bu yüzeyler en az 3 nokta veya daha fazla noktaların birleşmesi ile elde edilebilir. İşte bu şekilde her türlü nesne modellenebiliyor.

Ancak Modelleme işi çok daha farklı olarak yapılabilir. Çünkü modellemeyi sadece Animasyon programları yapmıyor. Sahnenizde kullanacağınız bir modeli animasyon programı dışında bir başka program aracılığı yaparak sonra bu başka programdan animasyon programınızın içerisine de getirebilirsiniz. Bu neden ile modellemeyi hangi program daha hızlı oluşturabilir sorusunu sormalısınız. Buna verilecek cevap ise ne yapacağınıza bağlı olarak değişir. Örneğin bir bina modellemesi yapacak iseniz bunu animasyon modelleme bölümü dışında başka programlar ile de yapabiliyorsunuz. Örneğin mimaride çok kullanılan Archicad ve Revit buna güzel bir örnek. Mimarlar ve bina tasarımcıları en hızlı ve ölçeklere uygun bir yapıyı ortaya Archicad ve Revit ile çıkarabilmektedir. Tabiki Sketchup genel 3D tasarım programını da unutmamak lazım. Tüm bu dış programları projenizi hızlandırmak için kullanabilirsiniz. Her ne kadar bir animasyon programı ile model oluşturmada her şeyi yapmak mümkün olsa da örneğini verdiğim bu dış programlar ile de bina modellemenizi yapabilirsiniz, ama bu tamamen tercih meselesi. Ayrıca öğrenme seviyesinde bu kadar dağılmadan her şeyi animasyon programınızın size zaten verdiği olanaklar ile oluşturun. Ama bu dediğimi aklınızın bir ucunda da tutun.

Şayet modelinizi bu dış programlar ile oluşturmaya karar verirseniz. bu modeli bir şekilde animasyon programınızın içerisine aktarabilirsiniz. Bunun için bir başka program ile oluşturduğunuz modeli animasyon programınızın anlayacağı bir formatta dışa aktarırsınız (Exporting). Daha sonra kullanmakta olduğunuz animasyon programını açarak Export ettiğiniz modeli Import edersiniz, yani bir dış program kullanarak oluşturduğunuz modeli kullanmakta olduğunuz animasyon programının içerisine getirmiş olursunuz. Bu dış programlar oluşturduğunuz modeli Export etmek için size muhtelif dosya formatları sunuyor. Siz daha sonra kullandığınız animasyon programının import edebileceği uygun bir format ile Export işini yapıyorsunuz. Genelde .dae, .fbx ve .obj olarak hazırlanmış bir export dosyasını hemen her animasyon programı ile import (içeri alma) işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz, yani animasyon programının içerisine getirebiliyorsunuz.

Bir başka yöntem daha var modellemede. İnternette aklınıza gelebilecek her şeyi zaten modellemişler ve bir çok sitede bu modeller bedava olarak kullanımınıza açılmış. Yani burada eskilerin söylediği gibi "tekerleği yeniden icat etmeyin", bu zamanınızı boşa harcamak anlamına gelecektir. Çok iddalı modeller ise bir kaç dolar gibi küçük ücretler ile satın alınabiliyor. Ama zaten modellemeyi öğrendi iseniz, bu ücretsiz modelleri bilgisayarınıza indirip, onları kendiniz rötüşlayabilir ve geliştirebilirsiniz. Genelde bu ücretsiz olanlar ile çok güzel şeyler yapabilirsiniz hiç bir rötüşlama yapmadan. Burada tercih yine sizin.

Yine de önce seçtiğiniz animasyon programının Modelleme kısmını iyice öğrenin ve kullanacağınız program ile her türlü nesneyi modelleyebilir hale gelin. Ancak bundan sonrası için üstte anlattığım şekilde modelleme importu yapacaksanız yapın.

Şimdi diyelimki siz internette çok beyendiğiniz bir modeli buldunuz. Ama bu Model sizin animasyon programının import edemeyeceği bir formatta. Yapılacak şey, bu modeli bilgisayarınıza indirip açmak ve sonra oradan .fbx, .obj, .dae gibi formatlara Export etmek olmalı. İşte bu çevrilen dosyayı artık animasyon programınıza Import edebilirsiniz.

Programlar arası bu tür alışverişler tüm animasyon programlarında yapılabiliyor.

Şimdi aşağıdaki gibi bir ev Modeli oluşturalım.

Bu yukarıdaki ev modeline dokulandırma, ışıklandırma, kamera ve çevre resmi ilave edince Rendering ile aşağıdaki resmi elde ediyoruz.

Yani Model oluşturma ilk işimiz. Model oluşturduktan sonra diğer öğeleri sahneye ilave edebiliyoruz.

Tekrar söylüyorum ama bunu iyi anlamanızı istiyorum. Animasyonda kendinizi geliştirmek için önce MODELLEME'yi öğrenmelisiniz. Modellemeyi öğrenir iken zaten mutlaka öğrenmeniz gereken DOKULANDIRMA, IŞIKLANDIRMA ve KAMERA ayarlarını da öğrenmiş oluyorsunuz. İşte bu etaptan sonra Animasyonları denemeye başlamalısınız.

Aşağıda bu teknikleri kullanarak oluşturduğum resimler var. Bu resimlerin bazılarında Koltuk, Masa Lambası, Raf, Halı, Çiçek ve Ayna gibi nesneler de göreceksiniz. Bu nesneleri sıfırdan modellemek uzun zamanımı alırdı. O zaman ben de yapılması gerekeni yapıp, bu nesnelerin önceden hazırlanıp internette kullanımınıza sunan sitelerden alarak sahneye ilave ettim ve bu şekilde 3 tekniği (Modelleme, Dokulandırma ve Işıklandırma) kullanmaya odaklandım. Zaman çok değerli ve zaten sizin için oluşturulmuş nesneleri yeniden oluşturmaya çalışmanız zamanınızı boşuna kaybetmek demek olur. Bunun ile birlikte öğrenme aşamasında iseniz bu nesneleri tek tek modellemeyi de ihmal etmeyin. Ancak tamam artık her türlü nesneyi modelleyebiliyorum diyebiliyor iseniz artık bu modelleri internetten alarak hızlıca devam edebilirsiniz. Animasyonların temeli modelleme olduğuna göre önce modellemeyi iyice öğrenmek gerekli. Tabi modellemeyi öğrenirken ışıklandırma, dokulandırma, kamera ayarları gibi elzem olan konuları da öğrenmiş oluyorsunuz. Ayrıca bu modellerin resim veya video olarak çıktısını almak için ise rendering 'i de öğrenmiş oluyorsunuz.